CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

4/02/2009

Akhir-akhir ini haku sering merasa diri ini jahat

haa.,..haku rse cam nk nanges arini. arini tah nape haku mengalami kecelaruan minda. jiwa kacau. hati riau. otak sasau. ohh tuhan~

ya rabb,ampunkan dosa haku. arini tah bape kali haku ckp kt naz n tirah betapa bencinya haku pd diri sendiri(bolehkah begini?) terima kasih pada naz n tirah yg xrenti2 pujuk n kaunseling haku. nape ye haku mcm ni.

haku sedar haku ni tergedik2 sumtimes. tp haku lebih suke mendefinisikan ia sebagai aktif. haku malu gn diri sendiri. walaupun xde org tgo n mereka juga kata haku xpnh melampaui batas,tp haku rase haku lah pmpuan paling hampeh sekali dalam dunia abad ini. ya khaliq..ampunkan haku..

knape haku rse serba xkene arini?adekah sebab haku telah mengoyakkan jubah haku secara kemalangan pg td?iron tu mmg bangang;haku juga bangang kerana terus menggunakannya. oh,harini serba tak kena.

haku harap haku masih lagi di landasan yang benar. haku bukan mahu sgt jdi permpuan melayu terakhir,(dan ku akui haku juga tak pandai berjalan berlenggang kangkung seperti anak dara pingitan,dan bertumit tinggi setinggi tiang TNB,dan bertutur dengan lembut dan ayu seperti angin sepi2 bahasa)sesungguhnya haku perempuan biasa yang sedang menikmati hidup yang sementara,layakkah haku jadik permpuan beriman terakhir?

tirah dan naz marah haku bila haku kata haku jahat. maafkan haku kawan2. semoga Allah mengampunkan kita.

p/s: terimas pada orange7,naz yang baek aty,tirah dan kawan2 yg suke menasihat. benarlah,addiinu nasihah(agama islam itu (bersifat)nasihat.

12 kepul Awan:

Naz_harom said...

ya..agama u2 mang nasihat menasihati
Hadis Rasulullah SAW : ' Perumpaan orang mukmin sesama mereka seperti jasad yang satu, sekiranya satu anggota merasa sakit maka seluruh anggota akan merasa sakit dan lemah'...
iechan jd lah diri sendiri, asal ko masih lagi sedar di jalan yg betul..masih ramai lagi kawan2 yg sayangkan ko ( adkh aku trmasuk dlm golongan i2????)..

sincera said...

hahahahaha...(harap tukar nama dari naz harom ke naz halal,lebih manis bunyinya)ko sungguh baek aty.betul gak, al-mukminu ukhul mukmini. seorg mukmin itu saudara bagi mukmin yg laen, n besenye klo nk mintak tolog,mintak nasihat,mintak dwet,mintak sedekah,mintak nahas gn sedare la kan......kn,kn..naz,yok gi surau. dgr kate de klas ustz afif. n doumo sbb bg komen. ko mmg rajen. haku syg same ko.

p/s:esok pegi klinik,tahu?

Naz_harom_jugak said...

p/s; yer esok gue g klinik
naz harom lagi unic..ada per perkataan harom yg best.mcm b#*i tue harom,makah tanah haram, harom bg kamu melihat aurat org bukan mahram..ye x??he3..kalu silap btolkan.bak kata pn.rohaida.tegur menegur amalan mulia,biar kena tempatnya,jagnlah kita hidup berpuak, tapi xpa kalu hidup sorang2.~owh aku merepek lagi~

sincera mau ikut kau pegi klinik tapi akhirnya kite jumpe di jusco? said...

ayoo..haram yg ko kate bes tu kan merujuk kepada mende xbes..bes kah khinzir(tentu xenak dimakan begitu saje)beskah melihat aurat..tp tanah haram tu bes la..hehe(haku ulang,HARAM,bukan harom) haha...lwk la ko ni naz..merepek lak..tgelak manje haku..

Muna 'Izzah said...

alhamdulillah masih ada rasa tu dalam diri ko..
nak tau x, aku siyes penah rasa ape ko rasa once, aku rasa resah gelisah, jiwa tak tenteram , rasa macam beban sangat2 sampai aku rasa give up and mcm nak quit from life (bkn quit maktab dah!!) tapi sesungguhnya Allah masih sayang kat aku, Dia timpakan ujian buat aku untuk aku muhasabah balik diri aku...aku akui, aku bangga menjadi dlm kalangan yg terpilih untuk terima ujian dari-Nya sbb bukan semua orang Allah bukakan pintu hati dia.. Dan kau sepatutnya perlu ada rasa bersyukur dan teruskan muhasabah diri mu dan usaha mencari hidayah-Nya, jangan putus asa dan & jgn buat sekerat jalan, tegakkan prinsip dalam hidup ko supaya diri ko istiqamah dalam berMujahadah... sekian tazkirah HOTFM. renung2 kan dan selamat beramal!

Muna 'Izzah said...

ketahuilah antara 7 golongan orang yang akan mendapat perlindungan daripada Rasulullah S.A.W kala tiada perlindungan akan diberikan kecuali daripada Allah S.W.T ialah pemuda yang sejak usia mudanya dihabiskan untuk beribadat.. zaman muda kita hanya sekali... marilah berjihad untuk termasuk dalam golong itu... Subhanallah.

hamba yang hina lagi dhaif said...

ni bukan muna izzah,ni muna izzi(rujuk slogan selamat beramal!)um,,arigato ne cik muna.ini lah kawan2 yg haku mau dan haku yakin sume org pung mahu. yg saling nasihat menasihati(RUJUK SURAH AL-ASR)um..haku bru lately je rse gini..sgt2 terhine ko tahu.bukan skadar yg maen2 tuh tp yg menyebabkan haku rse down sesangat. down syndrome pung xrase cani pye down.rase malu. haku ni jht. tah bile nk brubah tah. haku sgt merayu doa kauorang. doa ko. haku sggup melutut utk doa itu. sumpah haku kate. usaha haku mmg harus ade.tp haku tetap kepingin doa kamu. (mungkin lebih mustajab)

khadam kepada ilmu said...

Tjuk nie mesti de kaitan dgn mimpi ko yg ko cite kt aku tu kan..Alhamdulillah ko mengambil gak pengajaran dari mimpi wpun mimpi tu hanya mainan tido..Tp dr cara ko tulis2 kt atas nie, nampaklah ko byk memahami agama kini..dlm hadis "jika allah ingin menjadikan sorg itu baik,maka diberinya kefahaman agama"..Kalo berubah xpe ilmu n xfaham hakikat utk berubah, insya Allah bende tu xkan lama..Semoga berjaya sincera

sincera(jangan terkejut kan haku begitu lagi.haha) said...

FUUH!!!!!terkejut haku bile tgk name nih. haku igtkan ustz afif td. hamba khadam kepada ilmu yg sharif. kalu x,haku trus tutup blog,xmnulis sampai mati. uhuh. um..mimpi tu pung ade. pandai kau teka. tp beberape ari slps mimpi tuh haku mseh dlm ketakutan. haku ni dh r jnis gedik2 xsantai..xbes lak tuh..ghadd basar jauh sekali. timekasih. ko penah gitau hadis tu kyt haku dulu,remember?n haku igat sampai mati. arigato ne,khadam. semoga Allah panjang umur ko gn mardhatullah n kebahagiaan(semoga beroleh syurga juga)

khadam kpd ilmu yg sharif (xtulis blog r ko pasni..hehe) said...

Ye ke aku g tau?? untung dpt anak murid mcm ko kan, senang je paham dan ingat pe cikgu kata..hehe..Mimpi tu aku tau ia akan memberi kesan mendalam kpd org mcm ko..Aku td br dpt msg, kwn sek aku dlu meninggal xciden..Ingat lah sekejab aku nie yg idup nie sat je..Dlam 1 hadis, Rasulullah citekan yg dunia nie ibrt menaiki unta n singgah d pohon pokok utk berteduh dan kmudian meneruskan balik prjlnan..Dunia tu tempoh mase berteduh unta..Sat kan..Pasni xtau lah pe kan jadi..Waallahualam...

sincera said...

ye,haku pung ade kwn yg suda meninggal,smlm lek2 je glak ketawa,caci maki,tetibe rini dh xde..idup ni ibarat lintasan debu yang melintas benang. sesungguhnya benang yg halus tulah luas idup kita.

wahai kwn2,marilah kite takut kepada kematian dan takut pada hari akhirat dan takut kepada azab kubur dan takut kepada azab neraka. bila kita takut kepada empat perkara,sesungguhnya tiada lgi perkara yang mgembirakan..

sincera sampai di sini,nanti jumpa lagi said...

kwn2,pasni maybe haku akan berenti blogging. maybe utk sementara,maybe utk selamanya. bukan ape,ade la hal ckit. (haku mgatekan in dgn tdk rela)
n doakan haku dpt berubah ke arah kebaikan.husnul khuluq,khairul iman dan mcm2 lagi yg baik. semoga Allah memberkati kalian.

p/s: haku serba kekurangan.alahai!

Blog Widget by LinkWithin